انواع پروتز آرنج چیست؟ (نحوه ساخت + قیمت آنها)

در این مطلب قصد داریم به طور کامل درباره پروتز آرنج و جراحی تعویض مفصل آرنج صحبت نماییم، تا با نحوه ساخت، سفارش و استفاده از این پروتز آشنا شوید.

ممکن است بر اثر عوامل متفاوتی از جمله تصادف، بیماری و یا حوادث، فرد دچار قطع عضو از ناحیه آرنج گردد که این امر موجب معلولیت دائم بیمار می شود. این افراد برای بازیابی حالت روحی و پرداختن به فعالیت های روزمره، ملزم به استفاده از پروتز آرنج می شوند. انتخاب یک پروتز مناسب به فرد این امکان را می‌دهد تا راحت‌تر از بازوی دست خود، برای انجام فعالیت های روزمره استفاده کند. در ادامه خواهید خواند…

مرکز تخصصی پروتز آرنج کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید.
با ما در ارتباط باشید

انواع پروتز آرنج

در افرادی که دچای نقص عضو از ناحیه بالای آرنج شده اند، برای انتخاب پروتز مناسب می‌بایست با پزشک متخصص مشورت و طبق پیشنهاد او تصمیم گیری کنند. بیشتر پروتز‌ها طراحی هیبریدی داشته و از ترکیب اجزای مختلفی ساخته شده‌اند، به عنوان مثل برای نقص عضوهای بالای آرنج، معمولا از پروتزی با دست الکتریکی و آرنج مکانیکی استفاده می‌گردد.

بیماران به دلایل متفاوتی از جمله بیماری، تصادف، حوادث و موارد دیگر مجبور به قطع آرنج دست شده و ملزم به استفاده از پروتز آرنج می شوند. بر اساس ناحیه قطع شده، عضو باقی مانده، نوع فعالیت فرد و موارد دیگر، بیمار می تواند از انواع مختلف پروتز استفاده نماید. در ادامه با انواع مختلف پروتز آرنج و مزایا و معایب آنها آشنا خواهید شد.

آرنج‌های معمولی (اصطکاکی و مکانیکی)

این نوع پروتز در بین افرادی که دارای نقص عضو دست هستند، محبوبیت خاصی دارد. این پروتزها عملکرد خوبی دارند و وزنشان نسبت به آرنج‌های الکتریکی، کمتر است. وزن عامل بسیار مهمی در پروتزهای اندام از دست رفته است، هرچه سطح قطع عضو بالاتر باشد، امکان حمل وزن قطعات دشوارتر می‌گردد. از رایج‌ترین آرنج ‌های معمول می‌توان به نوع اصطکاک قابل تنظیم و یا کنترل‌های مکانیکی (کابلی) اشاره کرد.

امکان جابجایی آرنج به موقعیت دلخواه در آرنج‌های با اصطکاک قابل تنظیم، از طریق استفاده از دست صوتی میسر می‌گردد. نوع آرنج مکانیکی (کابلی) از یک کابل و سیستم مهار تشکیل می‌گردد. فردی که از این پروتز استفاده کند می‌تواند برای بالا آوردن قسمت پایین دست، بدن را به جلو حرکت دهد. سپس آرنج در حالت خم شده، قسمت پایین دست را قفل می‌کند.

پروتز آرنج‌های معمولی (اصطکاکی و مکانیکی)

Hosmer – دو آرنج مکانیکی (E-400 و E-200) که دارای 8-11 موقعیت قفل شوندگی و یک آرنج با اصطکاک قابل تنظیم بوده که می‌تواند امکان جابجایی دستی ساعد را فراهم کند.

RSLSteeper – آرنج مکانیکی‌ای که دارای 7 موقعیت قفل شونده و قابلیت چرخش صلیبی قفل دار بوده و همچنین گزینه نوسان آزاد نیز برای آن وجود دارد. بخش چرخش صلیبی امکان چرخاندن دستی بازو به بیرون یا داخل را فراهم آورده و همچنین می‌تواند به منظور استفاده راحت تر از بازو برای امور خاص، قفل گردد.

Ottobock سری ErgoArm – دارای دو آرنج مکانیکی ساده و آرنج مکانیکی AFB می باشد. AFB ویژگی ‌ست که به آرنج مکانیکی اجازه می‌دهد، تعادل ساعد را به صورت اتوماتیک برقرار کند. این ویژگی هنگامی که کاربر بازو را نوسان می‌دهد، حرکت را نرم‌تر و بلند کردن ساعد را آسان‌تر می‌کند.

آرنج الکتریکی

جابجایی آرنج‌های الکتریکی در جهت‌های بالا و پایین با استفاده از کنترل‌های مختلفی از قبیل مایوالکتریک ها، سوئیچ ها، تاچ پدها یا مقاومت‌های حساس به نیرو، صورت می‌پذیرد. آرنج الکتریکی به اندام وزن اضافی می‌افزاید که موجب سنگین‌تر شدن آن نسبت به آرنج مکانیکی می‌گردد، این بزرگترین مسئله‌ای است که فرد استفاده کننده آرنج مکانیکی با آن درگیر می‌باشد.

پروتز آرنج الکتریکی

Hosmer –  دارای سری‌های Endoskeleal Electric و E-Two Electric بوده که امکان کنترل توسط کنترل‌های مایوالکتریک یا سوئیچ کنترل کننده را دارند. این مدل‌ها در دو نوع بیرون اسکلتی و یا درون اسکلتی تولید شده اند.

آرنج بوستون II Liberating Technologies – می‌تواند در حین حرکت، اجسامی که تا 4 کیلو وزن دارند را بلند کند. از طرفی، دامنه نوسان آزاد 45 درجه و یک کلاچ دارد که هرگاه آرنج از حرکت ایستاد، آن را قفل کرده و هر زمان نیرو به موتور اعمال گردد، آن را باز می‌کند.

ErgoArm الکترونیک – از سری تولیدات Ottobock بوده که توانایی قفل و باز شدن با استفاده از سیگنال‌های مایوالکتریک و یک سوئیچ را دارد. این پروتز علاوه بر عملکرد فوق العاده‌اش، بسیار سبک است. همچنین مفصل آرنج متحرک (DynamicArm) داشته که به طور کامل توسط سیگنال‌های مایوالکتریکی کنترل می‌شود.

پروتز آرنج به بالا

پروتز بالای آرنج: دست مصنوعی برای قطع بالای آرنج

هنگامی که فرد از ناحیه آرنج به بالا دچار آسیب دیدگی و نقص عضو می گردد، ملزم به نصب پروتز آرنج خواهد شد. کارکرد اصلی پروتز بالای آرنج، خم شدن و صاف شدن بازو می باشد و بر اساس این عملکرد، افراد اقدام به تهیه پروتز مناسب می نمایند. انواع متفاوت پروتز بالای آرنج بر اساس دو عامل زیبایی، عملکرد یا هر دو موجود می باشند که در ادامه با انواع پروتز بالای آرنج آشنا خواهیم شد:

  1. پروتز عملکردی با نیروی بدن
  2. پروتزهای عملکردی با نیروی خارجی
  3. پروتز ترکیبی
  4. پروتز زیبایی

پروتز زیر آرنجپروتز زیر آرنج:دست مصنوعی برای قطع زیر آرنج

گاهی اوقات بیمار در اثر عامل متعدد از ناحیه انگشتان دست تا آرنج دچار نقص عضو شده که نیاز به جایگذاری پروتز زیر آرنج خواهند داشت. با تهیه و استفاده از این پروتزها، شخص می تواند با گذراندن و یادگیری آموزش های لازم به زندگی روزمره و ادامه فعالیت های شخصی بپردازد. بر اساس نوع فعالیت فرد و سطح قطع شده، به تشخیص پزشک پروتز مناسب برای بیمار انتخاب می شود. در ادامه با انواع پروتزهای زیر آرنج آشنا خواهید شد.

  • منفعل– پروتز بدون اجزای متحرک
  • حرکت با نیروی بدن– دستگاه ترمینال با نیروی حرکتی بدن فعال می‌شود.
  • نیروی خارجی– یک سیگنال الکتریکی تقویت شده توسط عضله انقباضی تولید می‌شود که برای کنترل یک دستگاه ترمینال برقی استفاده می‌شود و به عنوان میوالکتریک شناخته شده است.
  • ترکیبی– ترکیبی از مکانیسم‌های بدن و نیروی خارجی

جراحی تعویض مفصل آرنج

در برخی بیماران به علت های متفاوت، مانند کهولت سن، آرتروز و موارد دیگر، موجب از بین رفتن غضروف مفصل شده و هنگام حرکت دست، استخوان ها بر روی هم ساییده می شوند که منجر به درد شدید و محدودیت حرکتی آرنج می شود. آخرین راه درمان مفصل آسیب دیده، عمل تعویض مفصل آرنج می باشد. در این عمل مفصلی از بافت مصنوعی در دو نوع جنس پلاستیک و فلز جایگزین مفصل آسیب دیده و غیر قابل حرکت می شود تا دست به نرمی و بدون درد حرکت کند. (خم و صاف شود) در ادامه با مهم ترین دلالیل تعویض مفصل آرنج آشنا خواهیم شد:

  • آرتریت روماتوئید
  • استئوآرتریت (بیماری دژنراتیو مفصلی)
  • آرتریت بعد از تروما
  • شکستگی شدید
  • ناپایداری

قیمت پروتز آرنج

قیمت پروتز آرنج و هزینه عمل تعویض مفصل آرنج دست چقدر است؟ در ابتدا فرد جهت سفارش و ساخت پروتز، ملزم به مراجعه به پزشک متخصص بوده تا از انواع پروتز آرنج موجود در بازار و قیمت های آن مطلع گردد. پروتزها وسایل متحرک می باشند، در نتیجه قطعات آن فرسوده شده و رابط ها نیاز به تعویض دارند. همچنین پروتز آرنج بر اساس سن فرد (رشد اعضای باقی مانده بیمار) یا وزن آن (کاهش یا افزایش وزن) نیاز به تعویض دارد. بنابراین علاوه بر آن، پس از جایگذاری پروتزها، بیمار مستلزم قبول هزینه هایی از جمله نگهداری، ترمیم و تعمیر خواهد شد. در نظر داشته باشید، گران ترین پروتزها با بیشترین کارایی 3 تا 5 سال دوام داشته و پس از آن به دلیل فرسایش و پوسیدگی اجزا و قطعات نیاز به تعویض و یا تعمیر دارند.

تعویض مفصل آرنج

نحوه ساخت و سفارش پروتز آرنج

در مرحله اول متخصص بر اساس نیاز بیمار، در خصوص تهیه پروتز مناسب تصمیم گیری خواهد کرد. در مرحله دوم، از عضو باقی مانده بیمار قالب نگاتیوی تهیه می شود و قطعات مورد نیاز سفارش داده می شود. در مدت زمان آماده شدن قطعات، یک پروتز آزمایشی بر اساس ارزیابی های صورت گرفته ساخته شده و بیمار به مدت 2 تا 4 هفته از آن استفاده می کند. در صورت نیاز به اصلاح پروتز، آن را اصلاح نموده و پروتز نهایی نصب شده و مرحله آموزش کار با پروتز به بیمار شروع می شود. مرحله آموزش بسته به پیچیدگی و کارایی قطعات از چند ساعت تا چندین جلسه متغییر خواهد بود.

جمع بندی

ممکن است در اثر حوادث و عوامل متعددی، فرد از ناحیه آرنج دچار نقص عضو و معلولیت دائم گردد که در این صورت ملزم به استفاده از پروتز آرنج می باشد. سطح آسیب دیده به سه دسته آرنج، آرنج به بالا و آرنج به پایین تقسیم می شود. پروتز آرنج دارای انواع متفاوتی می باشد که بر اساس فعالیت های بیمار، سطح قطع شده و تشخیص پزشک انتخاب می گردد.مرکز تخصصی ساخت پروتز دست کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *