پروتز لگن نوعی مفصل مصنوعی است که برای درمان شکستگی گردن استخوان ران مورد استفاده قرار می گیرد. بطور معمول پروتز لگن از جنس فلز می باشد و انواع مختلفی دارد که با صلاح دید پزشک معالج و متناسب با شرایط بیمار مورد استفاده قرار میگیرد.گاهی اوقات بجای کلمه مفصل مصنوعی از لفظ پروتز استفاده می شود درحالی که در جراحی تعویض مفصل لگن معمولا وقتی سر استخوان ران عوض میشود به ابزاری که به کار برده میشود پروتز میگویند و در شرایطی که هم سر استخوان ران و هم حفره استابولوم عوض می شود به ابزاری که استفاده شده است مفصل مصنوعی لگن می گویند.
بیشتر بدانید: جراحی تعویض مفصل لگن
دکتر آقا علیخانی فارغ التحصیل پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و فارغ التحصیل رشته تخصصی جراحی استخوان و مفاصل ( ارتوپدی ) از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می باشند که به طور تخصصی به امور مربوط به جراحی تعویض مفصل لگن می پردازند. برای مشاوره و ارتباط با دکتر آقا علیخانی با شماره های ۰۹۰۳۷۱۰۹۱۵۱ – ۰۲۱۲۲۶۶۶۲۹۲ در ارتباط باشید.
ساختمان پروتز لگن
امروزه با پیشرفت علم در حوزه پزشکی، انواع مختلفی از پروتزهای ران و لگن تولید می شود که متناسب با نیاز بیمار مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته پروتزهای مور و تامسون بیشترین استفاده را در میان انواع پروتز داشتند اما امروزه ارتوپدها پروتزهای بای پولار را به سایر پروتزها ترجیح می دهند. اما برسیم به ساختمان پروتزهای لگن. قسمت اصلی پروتز لگن یک گوی فلزی است که در حقیقت جانشین سر استخوان ران بیمار خواهد شد. اتصال این سر فلزی با تنه استخوان ران از طریق یک زائده متصل به آن به نام دسته Stem است. پزشک ارتوپد با قرار دادن دسته پروتز در کانال مرکزی استخوان ران موجب میشود تا پروتز محکم به استخوان ران متصل شود. همانطور که گفته شد پروتز ها انواع مختلفی دارند.
- بعضی از پزشکان جراح ارتوپد از انواعی از پروتز استفاده میکنند که در آنها سر و دسته پروتز بصورت یک تکه و یک پارچه است.
- در بعضی دیگر از انواع پروتز سر و دسته دو قطعه جدا هستند که هنگام جراحی به هم متصل شده و در لگن بیمار کار گذاشته میشوند.
- در بعضی از پروتز های لگن قسمت سر دو تکه است. یک سر کوچک در داخل یک سر بزرگتر قرار گرفته و در داخل آن میچرخد. سر کوچکتر به دسته متصل شده و سر بزرگتر که روی آن قرار گرفته به داخل حفره استابولوم گذاشته میشود. به این نوع از پروتز، بای پولار Bipolar prosthesis میگویند.
4 دیدگاه. Leave new
سلام منیه خانم ۳۸ ساله هستم الان ۲۴ سال هست دچار شکستگی لگن شدم و تقریبا۱۸ سال هست دچار ساییدگی و ارتروز لگنم که خیلی این اواخر درد شدیدی رو تحمل میکنم میخواستم ببینتو این سن اگه بخوام عمل مفصل مصنوعی انجام بدم بعد عمل میتونم کارای روز مره خودمو انجام بدم و ایا این عمل میتونه ۱۰۰ درصد برای درمان درد کمک کننده باشه یا نه ممنون
سلام ، موردی که می فرمایید با توجه به سابقه زیادی که از شکستگیتون گذشته، حتما باید توسط متخصصین مرکز معاینه و ارزیابی شوید. بر اساس عکس رادیولوژی و ارزیابی که انجام میشه پاسخ قطعی داده شود.
سلام من خالد سرخه ۱۴سال پیش طی دوبار عمل روی لگن هیپ چپ جهت درآوردن عفونت وکاهش در انجام دادم الان از راه رفتن و نشستن وکارروزمره به طور کلی عاجز شدم نظر شما چیه؟
سلام در صورتی که مفصلتون تخریب شده باشه احتمال زیاد تعویض مفصل لگن می تونه بهتون کمک کنه